Najboljši brezplačni antivirus programi v 2012

   Število virusnih groženj z vsakim dnem strahovito naraste. Razumljivo glede na to koliko računalnikov je priključenih v internet v primerjavi z preteklostjo, ko smo virus na svoj računalnik lahko prenesli le preko kopiranja z disket. K sreči ni naraslo le število groženj našemu računalniku ampak tudi število programov, ki nas pred škodljivo kodo lahko zaščitijo.

test brezplačnih antivirus programov 2012

Kateri so tisti brezplačni antivirus programi, ki svoje delo opravljajo zadovoljivo ? Programi so bili podvrženi dvema različnima testoma, prvi je bil test blokiranja škodljive kode (kjer se neokužen računalnik zaščiti in testira koliko škodljive kode program blokira preden ta okuži računalnik) in drugi test čiščenja škodljive kode (računalnik se okuži z virusi in z antivirus programi testira koliko škodljive kode ti pobrišejo z okuženega računalnika).

  • Na testu blokiranja škodljive kode se je najbolje odrezal program AV-Aware FREE Internet Security 9.0., ki je dobil skupno oceno 9. Program je blokiral 91% škodljive kode, ki smo jo poizkusili dati na računalnik. Sledijo mu Comodo Antivirus 5.0 (ocena 8.9), AVG Anti-Virus Free 2011 (8.3), Avast!Free version 6.0 (8.1),…
  • Na testu čiščenja škodljive kode si najboljšo oceno to je 7.3 delita programa AV-Aware FREE Internet Security 9.0. in Malwarebytes’ Anti-Malware 1.46. Sledijo jima programi AVG Anti-Virus Free 2011 (6.5), Avast!Free version 6.0 (6.4) in Norton power eraser (6.1).

Končne ocene programov so:

AV-Aware FREE Internet Security 9.0. (skupna ocena 4.5 od 5); Na testih se je izkazal kot najboljša izbira med brezplačnimi programi saj je pri blokiranju in čiščenju škodljive kode primerljiv z plačljivimi programi.

- Avast! Free version 6.0 (3.5 od 5); Program ima veliko dodatkov in zmožnosti ampak na žalost ni blestel na testiranjih. Dober pri zaznavanju groženj, slabši pri čiščenju le teh.

AVG Anti-Virus Free 2011 (3.5 od 5); Dober pri odstranjevanju škodljive kode, malce slabši pri blokiranju le te. Dosega dobre rezultate tudi na testih laboratorijev in je precej solidna izbira med brezplačnimi rešitvami.

Comodo Antivirus 5.0 (3.5 od 5); Program ima veliko motečih pojavnih oken. Soliden pri blokiranju škodljive kode, slab pri odstranjevanju le te.

Malwarebytes’ Anti-Malware 1.46 (3.5 od 5); Eden najboljših programov za odstranjevanje škodljive kode na trgu, celo konkurenca z njim preveri če je računalnik čist. Neuporaben kot zaščita pred škodljivci.

Microsoft Security Essentials 2.0 (3 od 5); V primerjavi z konkurenco se ni izkazal za uporabnega, čeprav na testih laboratorijev dosega dokaj sprejemljive ocene.

Panda Cloud Antivirus 1.5 Free Edition (3.5 od 5); Najpreprostejši med programi za zaščito saj deluje v oblaku in kot tak med programi tudi najmanj obremenjuje naš računalnik. Ni ravno blestel na testih ampak je še vedno v rangu sprejemljive brezplačne antivirus rešitve.

| Reddit

Comments are closed.